Αλλεργίες

Αλλεργίες

Ο αριθμός των ασθενών που πάσχει απο αλλεργίες αναπνευστικού και απευθύνονται σε Ωτορινολαρυγγολόγο για την επίλυση των προβλημάτων τους, είναι προοδευτικά αυξανόμενος.

Συμπτώματα όπως ρινική συμφόρηση, ρινική καταροή, παροξυσμικοι παλμοί, κνησμός ρινός, υπερώας και φάρυγγα, οπισθορρινικές εκκρίσεις που προκαλούν συχνά επίμονο βήχα, βράγχος φωνής και ερεθισμό του κατώτερου αναπνευστικού είναι κοινά μεταξύ των ασθενών που εκδηλώνουν αλλεργίες αναπνευστικού είτε στην ενήλικη ζωή τους, είτε απο την παιδική τους ηλικία.

Στο ιατρείο μας ακολουθείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση του αλλεργικού ασθενούς. Για την εύστοχη διάγνωση απαιτείται η λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού και αλλεργιολογικού ιστορικού απο τον ασθενή, πλήρης ωτορινολαρυγγολογική εξέταση η οποία σε συνδυασμό με τον ενδοσκοπικό έλεγχο ρινός φάρυγγα και λάρυγγα, μας δίνει την δυνατότητα να εντοπίσουμε παθήσεις που συνυπάρχουν και επιβαρύνουν τον ασθενή όπως ρινικοί πολύποδες, σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των ρινικών κογχών, υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Εφόσον εκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες, το θεραπευτικό μας πλάνο θα εμπλουτιστεί με την απαραίτητη χειρουργική αποκατάσταση των ανωτέρων παθήσεων.

Επιπλέον διαγνωστικά εργαλεία για τον προσδιορισμό των αλλεργιογόνων αποτελούν τα RAST test μέσω εξετάσεων αίματος καθώς και τα δερματικά αλλεργικά τέστ δια νυγμού (Skin Prick Test), τα οποία λαμβάνουν χώρα στο ιατρείο μας.

Πρόκειται για μια ανώδυνη και αξιόπιστη διαδικασία. Η Ιατρός τοποθετεί στο αντιβράχιο του ασθενούς σε συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους, σταγόνες που περιέχουν σε ελεγχόμενη μορφή το αλλεργιογόνο. Στη συνέχεια γίνεται ανεπαίσθητος σκαρφισμός (τσίμπημα) του δέρματος δια μέσω του εκχυλίσματος. Μετά απο 20 λεπτά περίπου γίνεται ανάγνωση του αποτελέσματος. Αν υπάρχει αλλεργία σε κάποιο απο τα αλλεργιογόνα θα προκλήθεί στο δέρμα μια μικρή τοπική αντίδραση (ερυθρότητα, πομφός, κνησμός) η οποία υποχωρεί σε λίγες ώρες χωρίς να αφήνει οποιοδήποτε σημάδι.

Είναι μια ιδιαίτερα ασφαλής εξέταση. Δεν περιορίζει καθόλου τον ασθενή, ο οποίος μπορεί να επιστρέψει άμεσα στο καθημερινό του πρόγραμμα χωρίς να επηρεάζει καν την ικανότητα οδήγησης του. Μοναδική προϋπόθεση, είναι η διακοπή οποιασδήποτε αντιϊσταμινικής αγωγής για 1 εβδομάδα περίπου πρίν την διεξαγωγή της εξέτασης.

Οι θεραπευτικές στρατηγικές που ακολουθούμε στο ιατρείο μας είναι εξατομικευμένες και μπορούν να εφαρμοστούν ως μονοθεραπεία ή και συνδιαστικά μεταξύ τους. Ενδεικτικά η αποφυγή των αλλεργιογόνων, η φαρμακοθεραπεία με τοπική ή συστηματική αγωγή ή ανοσοθεραπεία με υποδόρια ή υπογλώσσια χορήγηση, η εφαρμογή βελονισμού είναι κάποια απο τα θεραπευτικά σχήματα που καθορίζονται απο κοινού με τους ασθενείς μας, πάντα υπο την καθοδήγηση μας και πάντα λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους παράγοντες που θα ενισχύσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας μας.